Lukter på kloakk på jobben
- Det går mye i fisk, kjøtt, meieriprodukter, saft, syltetøy og juice, forteller leder for det sensoriske laboratoriumet, Josefine Skaret.
Men i dag er det altså drittlukt som står på menyen.
Les mer på dagbladet.no
Spiller inn lukt
Les mer på Aftenposten.no
måle lukt
I hovedtrekk finnes det tre veier å gå for å måle lukt.
Nesen
Den ene, og mest åpenbare, er å bruke nesen. Det finnes metoder for å systematisere flere menneskers luktinntrykk, slik at bestemmelsen av lukt blir mer objektiv. Spesielt når det gjelder å bestemme mengde lukt (luktkonsentrasjon), er dette metodikk som fungerer bra. Det er viktig å huske at hvordan lukt oppleves er og blir en subjektiv opplevelse.
Kjemiske målinger
Lukt kan også måles ved å bestemme konsentrasjon av kjemiske stoffer. Et luktinntrykk består av en sanset opplevelse, sammensatt av mange kjemiske stoffer. Å måle kjemisk er derfor pr. idag, ingen fullgod måte å måle lukt på. Men kjemiske metoder er uansett et godt og viktig supplement, spesielt i scenarier der innsyn i kjemi kan gi en bedret forståelse av hvor eller hvordan lukten oppstår. Et annet poeng er at mange kjemiske målemetoder er ikke følsomme nok for enkelte forbindelser. Det vil si, at det godt kan være at det ikke kan måles noe, men likevel fornemmes en lukt. Nesen er faktisk et svært følsomt instrument.
Elektronisk nese
En elektronisk nese må læres opp til å kjenne igjen de forskjellige luktene, og vil i noen sammenhenger være et svært effektivt virkemiddel. I andre sammenhenger vil det per i dag ikke fungere. Elektroniske neser kan bygges opp etter forskjellige prinsipper.