Lukter på kloakk på jobben
- Det går mye i fisk, kjøtt, meieriprodukter, saft, syltetøy og juice, forteller leder for det sensoriske laboratoriumet, Josefine Skaret.
Men i dag er det altså drittlukt som står på menyen.
Les mer på dagbladet.no
Vond lukt skremmer kunder
Innehaver av Gullsmed Neerbye i Skien, Ketil Kristensen, må fortelle nok en kunde at lukten i butikklokalet ikke stammer fra en bil, men fra en kilde ingen finner.
Heldigvis for Kristensen holder kundene ut lukta lenge nok til å handle inn presanger til jul.
Les mer på nrk.no
Kloakklukt på baderommet
les mer på nrk.no
Fjerne lukt fra gamle møbler
les mer på ifi.no
Butikker pirrer deg med lukt
- På samme måte kan lukt spille på forbrukerens underbevissthet. Man kan for eksempel kjøre ut en ostelukt som ligger rett under terskelen for det du oppfatter bevisst, sier professor Magni Martens til VG.
Les mer på Side2
Deilig lukt – eller frastøtende?
Les mer på forskning.no
om lukt
Lukter kan være både gode og vonde - og de gir oss både glede og mistrivsel.
Det er viktig å forstå at det er en grunn til at mange lukter oppfattes som vonde og at disse kan det gjøres noe med.
I språket vårt finner vi mange ord, som er knyttet til lukt, noe som viser oss at lukt er viktig for oss.
Lukt er faktisk en svært viktig sans for oss mennesker!
Forskning viser at lukt ikke bare hos dyr, men også blant mennesker er en faktor i forhold til valg av partner - og bruk av for eksempel hormonpreparater kan påvirke hvordan vi ubevisst oppfatter og påvirkes av signalstoffene i lukten fra et annet menneske. Vi frastøtes eller tiltrekkes.
Dårlig eller vond lukt kan skape mistrivsel. Fra naturens side er det en måte for oss å sanse at noe ikke er helt som det skal. Det kan være dårlig, bedervet mat. Det kan være kloakk. Det kan være sporer av mugg. Dette er vondt for oss, fordi det faktisk er usunt for oss. Dårlig lukt skal med andre ord tas på alvor, og å leve i mistrivsel vil uansett gi redusert livskvalitet. På den annen side vil lukter som virker vond for en person, kunne oppfattes som god for en annen - og heller ikke alle vonde lukter varsler en reell fare.
Likevel: Lukt kan det gjøres noe med! Det handler om å identifisere kilden, for deretter å sette inn de tiltak som fjerner den eller reduserer den ned til et nivå du kan leve med.
Lukt og plagethet
Les mer på Folkehelseinstituttets sider
Å! Lukt hvem som kommer!
Les mer på forskning.no
Spiller inn lukt
Les mer på Aftenposten.no
måle lukt
I hovedtrekk finnes det tre veier å gå for å måle lukt.
Nesen
Den ene, og mest åpenbare, er å bruke nesen. Det finnes metoder for å systematisere flere menneskers luktinntrykk, slik at bestemmelsen av lukt blir mer objektiv. Spesielt når det gjelder å bestemme mengde lukt (luktkonsentrasjon), er dette metodikk som fungerer bra. Det er viktig å huske at hvordan lukt oppleves er og blir en subjektiv opplevelse.
Kjemiske målinger
Lukt kan også måles ved å bestemme konsentrasjon av kjemiske stoffer. Et luktinntrykk består av en sanset opplevelse, sammensatt av mange kjemiske stoffer. Å måle kjemisk er derfor pr. idag, ingen fullgod måte å måle lukt på. Men kjemiske metoder er uansett et godt og viktig supplement, spesielt i scenarier der innsyn i kjemi kan gi en bedret forståelse av hvor eller hvordan lukten oppstår. Et annet poeng er at mange kjemiske målemetoder er ikke følsomme nok for enkelte forbindelser. Det vil si, at det godt kan være at det ikke kan måles noe, men likevel fornemmes en lukt. Nesen er faktisk et svært følsomt instrument.
Elektronisk nese
En elektronisk nese må læres opp til å kjenne igjen de forskjellige luktene, og vil i noen sammenhenger være et svært effektivt virkemiddel. I andre sammenhenger vil det per i dag ikke fungere. Elektroniske neser kan bygges opp etter forskjellige prinsipper.
Lukt - det gåtefulle språket
Les mer
Det er vond lukt når jeg åpner pakker med kyllingfilet. Er maten bedervet?
Les svaret på Matportalen
å begrense lukt
For at et stoff skal lukte, er det to forhold som må være tilstede:
1) Forbindelsen må være tilstede i luft. Dvs. at den må ha et damptrykk. Små partikler eller aerosoler kan også transportere luktende stoffer.
2) Forbindelsen må være noe løselig i både vann og fett. Uten disse egenskapen vil ikke stoffene kunne passere de nødvendige cellemembraner slik at du kan sanse dem i nesen.
Dette er to forhold som også kan benyttes for å fjerne eller i det minste redusere en lukt, dersom kilden ikke kan fjernes. Virkemidler som angriper disse to punktene kan knyttes både til selve kilden, og der lukten oppleves som plagsom. Hovedregelen er: jo nærmere kilden tiltaket settes inn, desto mer effektivt vil det sannsynligvis være.
Vond lukt i bilen
les mer på forbruker.no
Lukt i sko
Les mer og kommentarer på www.anis.no
Lukt og smak - et problem for vannforsyningen?
Selv om lukt og smak ikke er så viktig for å overleve i dag, så oppstår situasjoner hvor disse sansene beskytter oss mot potensielle farer forbundet med maten vi spiser, vannet vi drikker og luften vi puster inn. Hvem har ikke latt være å spise eller drikke noe fordi det luktet eller smakte mistenkelig?
Les mer på Folkehelseinstituttets sider