generelt
Workshop om lukt engasjerte
I samarbeid med SFT arrangerte Avfall Norge 2. april 2009 en workshop om lukt som forurensning, håndtering og kravstilling. Arrangementet ble meget godt besøkt med over 100 deltakere.
Parallellt med arrangementet i SFTs lokaler lagde NRK P2s "verdt å vite" en reportasje om lukt med Karina Ødegård og Egil Strøm. les mer...
Parallellt med arrangementet i SFTs lokaler lagde NRK P2s "verdt å vite" en reportasje om lukt med Karina Ødegård og Egil Strøm. les mer...
Lukt ved SI
Dette foredraget handler om «lukt» i forskningsveien 1. Jeg vil trekke noen linjer fra forskningsarbeidet ved SI, Sentralinstituttet for industriell forskning, til luktevaluering som et kommersielt produkt ved Molab. Veien har vært noe kronglete og utgangspunktet vil nok iverraske enkelte.
les mer...
les mer...
Hva gjør lukt så komplisert?
Av Jon B. Stiansen og Karina E. Ødegård
Lukt fra kjemiske og biologiske prosesser er ofte et problem. Det kan være lukt fra industri, avløpsanlegg, storkjøkken, fjøs, fra utedoen eller andre steder. Opp igjennom årene har det dukket opp nye metoder for å fjerne eller redusere lukt. Noen metoder fungerer bra, andre mindre bra, og en metode som fungerer bra et sted, fungerer kanskje ikke så bra andre steder. Ofte kan endringer i luktkilden gjennomføres for å redusere lukten, men dersom det er behov for luktrensing er det viktig å vurdere flere luktreduksjonsteknologier.
les mer...
Lukt fra kjemiske og biologiske prosesser er ofte et problem. Det kan være lukt fra industri, avløpsanlegg, storkjøkken, fjøs, fra utedoen eller andre steder. Opp igjennom årene har det dukket opp nye metoder for å fjerne eller redusere lukt. Noen metoder fungerer bra, andre mindre bra, og en metode som fungerer bra et sted, fungerer kanskje ikke så bra andre steder. Ofte kan endringer i luktkilden gjennomføres for å redusere lukten, men dersom det er behov for luktrensing er det viktig å vurdere flere luktreduksjonsteknologier.
les mer...
Kilder til lukt innen industri - generelle betraktninger
Nesten all matproduksjon gir opphav til lukt, og i industriell målestokk kan lukten oppleves som svært intens. F.eks. vil lukten fra en liten grisebinge være ok for de fleste, men i industriell målestokk vil lukten av griseekskrementer kunne kjennes langt utenfor bingene og skape mistrivsel for urbane naboer. Likeledes vil fritering av peanøtter kjennes flere km unna, når den gjøres i industriell skala.
les mer...
les mer...