Lukt er noe vi har rundt oss til enhver tid. Noen har god luktesans, mens andre ikke merker de luktene vi omgis av.

Lukter kan være både gode og vonde - og de gir oss både glede og mistrivsel.

Det er viktig å forstå at det er en grunn til at mange lukter oppfattes som vonde og at disse kan det gjøres noe med.

I språket vårt finner vi mange ord, som er knyttet til lukt, noe som viser oss at lukt er viktig for oss.

Lukt er faktisk en svært viktig sans for oss mennesker!

Forskning viser at lukt ikke bare hos dyr, men også blant mennesker er en faktor i forhold til valg av partner - og bruk av for eksempel hormonpreparater kan påvirke hvordan vi ubevisst oppfatter og påvirkes av signalstoffene i lukten fra et annet menneske. Vi frastøtes eller tiltrekkes.

Dårlig eller vond lukt kan skape mistrivsel. Fra naturens side er det en måte for oss å sanse at noe ikke er helt som det skal. Det kan være dårlig, bedervet mat. Det kan være kloakk. Det kan være sporer av mugg. Dette er vondt for oss, fordi det faktisk er usunt for oss. Dårlig lukt skal med andre ord tas på alvor, og å leve i mistrivsel vil uansett gi redusert livskvalitet. På den annen side vil lukter som virker vond for en person, kunne oppfattes som god for en annen - og heller ikke alle vonde lukter varsler en reell fare.

Likevel: Lukt kan det gjøres noe med! Det handler om å identifisere kilden, for deretter å sette inn de tiltak som fjerner den eller reduserer den ned til et nivå du kan leve med.