Har du av og til laget mat og du oppdager at det lukter veldig av løk, hvitløk eller fisk av hendene dine? Eller du gnir deg i øynene og kjenner at du har brukt en sterk chili? Om du ikke ønsker å la det slites av og brytes ned over tid, finnes det noen tips du kan bruke.

Du har selvfølgelig forsøkt å vaske hendene godt med såpe og vann. Her er tipsene.

Eddik eller sitrus

Du kan f.eks. la hendene ligge noen få minutter i en tynn eddik-løsning, eller i saft fra sitron eller appelsin. Gni det gjerne godt inn i hendene. Bruker du frisk sitron eller appelsin kan du bruke en bit som du gnir rundt på hendene og mellom fingrene. Skyll godt og bruk evt. fuktighetskrem.

Salt eller bakepulver

Du kan bruke salt. Ta litt salt i den ene hånden, gjerne grovt salt, tilsett litt vann og gni det godt inn i hendene. Skyll godt.
Istedenfor salt kan du bruke bakepulver. Bakepulver er et utrolig allsidig kjemikalium med egenskaper som er nyttige til langt mer enn baking!

Smør eller peanøttsmør

Å bruke remedier med mye fett kan også være til hjelp. F.eks. kan du bruke smør, eller enda bedre: peanøttsmør. Peanøttsmøret består jo av malte peanøtter og de små nøttebitene vil hjelpe til med å komme til i alle kriker og kroker i huden din. Gni hendene godt inn med peanøttsmør. Du vil nok ha et ønske om å vaske av med såpe og vann etterpå.

Rustfritt stål

For løklukter kan det å gni mot en rustfri skje under rennende vann eller å bruke en "stålsåpe" også redusere lukten fra hendene.

Pass på!

Har du følsom hud, eller har sår på huden bør du være forsiktig og eventuelt nøye deg med å vaske hendene vanlig og smøre dem inn med en god fuktighetskrem. Bruk heller ikke noe du har en tendens til å reagere allergisk på.